Centre d’Interpretació de la Pedra Seca

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca està situat a Torrebesses, un municipi de la comarca del Segrià (Lleida). La nostra funció principal és l’estudi i la divulgació del patrimoni de Torrebesses, principalment, tot allò relacionat amb la pedra seca, el treball dels pagesos i la vida rural.

 

centre d'interpretació de la pedra seca

Dins les nostres activitats organitzem sortides pel terme per tal de conèixer les construccions de pedra seca, que els pagesos han anat construint al llarg dels anys, principalment a finals del segle XIX i principis del segle XX. Aljubs per a l’emmagatzematge d’aigua, espones i cabanes de volta, expliquem també la relació establerta entre el treball de la pedra, l’aprofitament de l’aigua i el poble i les eines emprades per a treballar la pedra. També disposem d’una petita exposició permanent sobre la pedra seca.

 

Disposem de diferents rutes pel patrimoni monumental, històric i etnològic (podeu consultar-les  aquí). Podreu descobrir la història del poble, al mateix temps que es visiten edificis com l’església del segle XII amb el magnífic retaule policromat de Sant Salvador (declarada Bé Cultural d’Interès Nacional), un molí d’oli del segle XIX, el museu-col·lecció etnològica Josep Jané, les cases fortes del poble (amb l’únic palauet renaixentista de la comarca), o l’aventura de l’església “que va matar el fred” del segle XIX.

 

 

També som el centre cultural del poble, on s’hi organitzen exposicions temporals gratuïtes, ja sigui d’art (pintura i escultura) o d’història i altres activitats i tallers. A més a més, el Centre compta amb una petita biblioteca dedicada sobretot a temes d’història i arquitectura rural i pedra seca, així com un projector per explicar les diferents funcions d’aquestes construccions.

 

 

Podeu visitar totes les exposicions que hi ha al centre de manera gratuïta. El soterrani amb les restes de l’antiga casa (un celler, un estable, un sala amb eines per treballar la pedra seca i unes antigues sitges) son visitables mitjançant una visita guiada amb un preu de 3€ per persona (descomptes aplicables), inclosa en la majoria de visites guiades pel municipi.

Consulta el nostre horari i on trobar-nos.