Centre d’Interpretació de la Pedra Seca

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca se situa a Torrebesses, un municipi de la comarca del Segrià (Lleida). La nostra funció principal és l’estudi i la divulgació del patrimoni de Torrebesses, principalment, tot allò que té a veure amb el treball dels pagesos i la vida ruralcentre d'interpretació de la pedra seca.

Dins les nostres activitats organitzem sortides pel terme per tal de conèixer les construccions de pedra seca, que els pagesos han anat construint al llarg dels anys, principalment a finals del segle XIX i principis del segle XX. Aljubs per a l’emmagatzematge d’aigua, espones i cabanes de volta, expliquem també la relació establerta entre el treball de la pedra, l’aprofitament de l’aigua i el poble i les eines emprades per a treballar la pedra.

 Disposem de diferents rutes que podeu trobar en l’apartat SORTIDES i que focalitza molt més la vessant històrica i monumental del poble. S’explica la història del poble, al mateix temps que es visiten edificis com el castell d’origen musulmà (recentment restaurat i reconvertit en casa rural), l’església del segle XII, el museu etnològic, les cases fortes del poble o l’aventura de l’església nova del segle XVIII.

 També som el centre cultural del poble, on s’hi organitzen exposicions temporals gratuïtes, ja sigui d’art (pintura i escultura) o d’història. A més a més, el Centre compta amb una petita biblioteca dedicada sobretot a temes d’història i arquitectura rural i pedra seca, així com un projector per explicar les diferents funcions d’aquestes construccions.

Podeu visitar les exposicions que hi ha al centre de manera gratuïta. La visita al soterrani i a les altres plantes de l’edifici tindran un cost d’1€, per tal de col·laborar amb el manteniment de les instal·lacions.