Centre d’Interpretació de la Pedra Seca

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, també conegut per les seves sigles CIPS, és un punt de trobada per a descobrir la tècnica de la pedra seca i gaudir del patrimoni històric i etnològic de Torrebesses. El centre disposa d’una petita exposició permanent sobre la pedra seca i una exposició temporal, les dues d’accés gratuït.

També és el punt d’inici de visites guiades per conèixer les construccions de pedra seca del terme (Aljubs, cabanes de volta, marges, etc.) i el patrimoni de Torrebesses (una església romànica amb un retaule gòtic de pedra policromada, un antic molí d’oli, una col·lecció etnològica, entre d’altres). I tallers familiars per descobrir la pedra seca en família.

A més tenim una agenda d’activitats per a tots els públics.

Rutes i visites guiades

Dins les nostres activitats organitzem sortides pel terme per tal de conèixer les construccions de pedra seca, que els pagesos han anat construint al llarg dels anys, principalment del segle XIX i principis del segle XX. Aljubs per a l’emmagatzematge d’aigua, espones i cabanes de volta, expliquem també la relació establerta entre el treball de la pedra, l’aprofitament de l’aigua i el poble i les eines emprades per a treballar la pedra.

Disposem de diferents rutes pel patrimoni monumental, històric i etnològic. Podreu descobrir la història del poble, al mateix temps que es visiten edificis com l’església del segle XII amb el magnífic retaule policromat de Sant Salvador (declarada Bé Cultural d’Interès Nacional), un molí d’oli del segle XIX, el museu-col·lecció etnològica Josep Jané, les cases fortes del poble (amb l’únic palauet renaixentista de la comarca), o l’aventura de l’església “que va matar el fred” del segle XIX. Aquestes rutes es poden complementar amb tallers familiars per conèixer la pedra seca en família.

Altres activitats

També som el centre cultural del poble, on s’hi organitzen exposicions temporals gratuïtes, ja sigui d’art (pintura i escultura) o d’història. També tenim una agenda d’activitats, com tallers infantils, visites guiades amb descompte, caminades, xarrades, etc.

Biblioteca i punt de promoció de l’estudi i el coneixement de la pedra seca

El Centre compta amb una petita biblioteca dedicada a temes d’història, etnologia i arquitectura rural i, amb especial atenció a la tècnica i les construccions en pedra seca. A més el centre duu a terme iniciatives, jornades i concursos per incentivar l’estudi i el coneixement de la pedra seca.

Cessió de l’espai polivalent

Podeu utilitzar l’espai polivalent de l’exposició permanent per les vostres activitats: com una presentació d’un llibre, una conferència, etc. Consulteu les condicions amb nosaltres.

Visita el Centre d’Intepretació de la Pedra Seca

Podeu visitar totes les exposicions que hi ha al centre gratuïtament. El soterrani de l’edifici, amb les restes de l’antiga casa (un celler, un estable, un sala amb eines per treballar la pedra seca i unes antigues sitges), son visitables mitjançant visita guiada (inclosa en la visita guiada al centre i en la majoria de visites guiades pel municipi).


Per venir a visitar-nos, el nostre horari és:

HORARI D’ESTIU
Juny – Octubre
Dissabtes de 10.00 h a 14.00 h i de 17.00 h a 20.00 h.
Diumenges de 10.00 h a 14.00 h.

HORARI D’HIVERN
Novembre – Maig
Dissabtes de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 19.00 h.
Diumenges de 10.00 h a 14.00 h.

On trobar-nos