Primer Congrés de Pedra Seca a les Terres de Lleida

Els dies 23 i 24 de març es celebrarà el primer Congrés de Pedra Seca a les Terres de Lleida, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, amb l’objectiu de fer aflorar l’estudi, la protecció i la preservació de la tècnica i les construccions de pedra seca, un dels elements patrimonials més destacats del nostre territori.

 

L’organització d’aquest Congrés és possible gràcies a l’impuls de l’IEI i a la col·laboració dels centres d’estudis de les comarques de les Garrigues, de la Segarra, de la Llitera, el Centre d’Interpretació de la pedra seca de Torrebesses, l’Agrupació Cultural Femosa, el Grup de Recerques de les Terres de Ponent i la Fundació del Món Rural.

La informació sobre el programa, la inscripció i la presentació de propostes de comunicació la podeu trobar a la web pedrasecalleida.cat

Aljub del Ribot (Torrebesses)

 

 

 

 

Exposició “Somnis”

Inaugurada el 20 de gener de 2018, durant la festa major d’hivern de Torrebesses, Somnis de Glòria Vidal és una exposició elaborada sobre paper amb tècnica mixta: acrílics, aquarel·les, llapis de colors, retoladors, collage, monotip, grafit.

Podeu visitar-la al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca fins a finals de febrer.

 

Allotjaments en cabanes de volta?

Un nou ús per les construccions de Pedra Seca del Segrià Sec

El passat dijous sis de juliol, al centre d’interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses, es celebrà una jornada relacionada amb la possibilitat de realitzar experiències d’allotjament en construccions de pedra seca. La jornada s’engloba dins del cicle de jornades que organitza la Comunitat de municipis del Segrià Sec, amb la col·laboració de l’Associació Leader de Ponent, per tal d’abordar temàtiques que fomentin el desenvolupament local i econòmic del Segrià Sec.

La jornada comptà amb les intervencions de Lluís Carsí (Avinyonet del Penedès) i Susana Gómez (Deltebre), responsables de Barraca entre vinyes i de La Barraca de Salvador respectivament. Els dos projectes aposten per la recuperació del patrimoni arquitectònic popular d’ús agrícola, un patrimoni caigut en el desús amb l’arribada de la mecanització al camp. Així doncs, els dos projectes han incorporat aquests elements arquitectònics com una experiència innovadora dins de l’ampli ventall d’activitats turístiques del seu territori. L’enoturisme en el cas del Penedès i el turisme rural sostenible al Delta de l’Ebre.

L’objectiu de la jornada era promocionar la possibilitat d’emular experiències similars al Segrià Sec. Un territori amb nombroses construccions de pedra seca que es podrien utilitzar com allotjaments per tal de proporcionar als visitants una experiència innovadora dins de l’ampli ventall de l’oferta oleoturística que es podria desenvolupar al territori. Per aquest motiu, es va concloure la jornada amb la ponència de Juanjo Pérez, consultor en desenvolupament econòmic de l’empresa DEL Consultors, que va explicar al públic com realitzar un estudi de viabilitat econòmica d’una experiència d’allotjament rural.

Els ponents van destacar la importància de crear la xarxa i les sinergies necessàries per tal que projectes com aquest puguin tirar endavant dins d’un marc general centrat en l’oleoturisme. Cal que els diferents actors del territori creguin amb el potencial dels recursos que tenen a disposició, i uneixin esforços per tal d’extreure’n el màxim rendiment possible aconseguint augmentar el valor afegit de l’oli d’oliva verge extra que es produeix al territori.

IMG_0383reduit

Fotografia de la jornada d’experiències d’allotjament en construccions de Pedra Seca. Innovem?

IMG_0384reduit

Intervencions de Susana Góme i Lluís Carsí

IMG_0386reduit

Intervenció de Juanjo Pérez realitzant un estudi de viabilitat econòmica d’una experiència d’allotjament rural

ELS PAISATGES DE PEDRA SECA I ELS MÈTODES CONSTRUCTIUS

Els dies 1,2,8 i 9 de juliol al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca i al Centre de l’Oli de Catalunya de la Granadella es realitzarà un curs que porta per títol ELS PAISATGES DE PEDRA SECA I ELS MÈTODES CONSTRUCTIUS. Es durà a terme amb el suport de la Universitat d’Estiu de la UDL i l’impartiran diversos professors i ponents coneixedors de la matèria. Només hi ha 30 places i podeu fer les inscripcions:

  • De forma presencial a l’Oficina de la Universitat d’Estiu C/ Jaume II, 71
  • Per telèfon: 973 70 33 90
  • Per correu electrònic: estiu@estiu.udl.cat Envieu-nos la butlleta de matrícula disponible a http://estiu.udl.cat

Les inscripcions es podran fer fins esgotar les places.

Podeu consultar la informació del curs aquí Els paisatges de Pedra Seca i els mètodes constructius. Per a més informació o aclariment podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a:

  • Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya. Plaça de la Independència, 1 25177 La Granadella                        Tel: 973 094 101  A/e: info@culturadeloli.cat
  • Centre d’Interpretació de la Pedra Seca Plaça Vileta, 9-10 25176 Torrebesses                                                    Tel: 646.322.000 A/e: centrepedraseca@gmail.com

 

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA “INSTANTS DE LLUM I COLOR”

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca inaugura aquest dissabte dia 4 de febrer de 2017 a les 18 h de la tarda l’exposició fotogràfica de l’artista Pilar Martín i Borruel que porta per títol Instants de llum i color.
Un recull de fotografies que mostren la imatge més tendra i bonica de la natura. On tot canvia de color i la llum creix a cada instant.
No t’ho perdis. A més hi haurà una copa de cava per a tots els assistents! VINE, T’AGRADARÀ!!
Pots visitar l’exposició del 4 de febrer fins al 30 d’abril.
CARTELL PILAR MARTÍN
DSC_3143_opt

CONCURS DE DIBUIX “DIBUIXA LA NOSTRA MASCOTA”

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca organitza un concurs de dibuix per posar cara a la nova mascota del nostre centre.

El concurs va adreçat als alumnes de cicle inicial a cicle superior, tot i que els alumnes d’educació infantil també poden participar.

Podem consultar les bases del concurs en l’enllaç que apareix a continuació.

Per qualsevol dubte o consulta estem a la vostra disposició al correu electrònic centrepedraseca@gmail.com o bé al telèfon 646 322.000.

 

Bases concurs de dibuix

Iª EDICIÓ DELS PREMIS DE LA PEDRA SECA

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca juntament amb l’Ajuntament de Torrebesses hem convocat la Iª Edició dels Premis de la Pedra Seca, amb objectiu de fomentar l’esperit de recerca i iniciar els joves en l’estudi i la investigació alhora que s’incentiva la tasca docent que es desenvolupa als centres escolars.

Els premis van adreçats a tots els alumnes de 2n Batxillerat matriculats als centres educatius de Catalunya, Balears, País Valencià i Andorra durant el curs 2016-2017 que hagin realitzat un treball que tingui com a referència la pedra seca o l’arquitectura popular en les diverses disciplines que s’esmenten en les bases d’aquest.

En referència als premis, hi haurà un guanyador i dos finalistes. Al 1r classificat se li atorgarà un ordinador portàtil i per al 2n i 3r classificats una tauleta tàctil per a cadascú, a més d’un diploma honorífic per a tots tres. També s’atorgarà una menció al/la tutor/a del treball premiat i una altra per al centre educatiu.

Podeu consultar les bases en els documents que s’adjunten a continuació. Per qualsevol dubte o consulta estem a la vostra disposició al correu electrònic centrepedraseca@gmail.com o bé al telèfon 646.322.000.

Bases Iª Edició Premis de la Pedra Seca

 

CENTRE DE DOCUMENTACIÓ DE LA PEDRA SECA I LA VIDA RURAL DE CATALUNYA

Des del Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, s’ha impulsat un nou projecte, a partir del qual s’ha creat el Centre de Documentació de la Pedra Seca i la vida rural a Catalunya. És la biblioteca particular del CIPS, que tothom pot consultar i agafar en préstec qualsevol document que hi hagi, de forma totalment gratuïta. A més s’està nodrint aquest projecte amb nous vincles amb el fons de la Biblioteca Pública de la Universitat de Lleida i altres que encara estan per tancar.

Podeu venir a consultar tots els documents disponibles en l’horari habitual del CIPS.logo Centre

ES BUSQUEN SUPORTS PER A QUÈ LA PEDRA SECA SIGUI PATRIMONI DE LA UNESCO

La Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya promou la candidatura sobre la tècnica tradicional de la pedra seca a Catalunya, per tal que ingressi a la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Per aquest motiu els organismes anteriors,  estan recollint l’adhesió de persones, entitats, centres d’’estudis, associacions i institucions per donar suport a aquesta candidatura. En aquest enllaç trobareu més informació notícia UNESCO.

UNESCO