II edició dels Premis Pedra Seca de treballs de recerca

Per segon any convoquem els Premis Pedra Seca de treballs de recerca de batxillerat que tinguin com a referència la pedra seca i/o l’arquitectura popular.

2a edició dels Premis Pedra Seca Treballs de recerca Batxillerat 2018

Bases dels premis pedra seca treball de recerca 2018

*Actualització: L’acte de lliurament dels premis es durà a terme el 21 de juliol de 2018 a les 12.00 h al Centre d’Interpretació de la pedra seca.

Diàleg amb les pedres II

L’exposició Diàleg amb les pedres de Goretti Pascual no sols es pot veure al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca també et pots trobar sorpreses passejant pel poble de Torrebesses i per la resta del terme.

Descobreix-les!

#exposició #dialegamblespedres #Torrebesses #pedra Descobeix-ne més.

Una publicación compartida de CIPS Torrebesses (@cipstorrebesses) el

Èxit del primer Congrés sobre la pedra seca a les Terres de Lleida

Èxit del primer Congrés sobre la pedra seca a les Terres de Lleida amb més de 90 inscrits que es va dur a terme a l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb una visita al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca i al patrimoni de Torrebesses.


VES A LA PUBLICACIÓ DE FACEBOOK

 

10è Concurs de Fotografia de la Pedra Seca Torrebesses 2018

Un any més presentem el Concurs de Fotografia de la pedra seca de Torrebesses, aquesta desena edició estrenem una nova categoria amb el premi “Vox Populi” i més premis.

 Cartell del 10è Concurs de fotografia de la pedra seca Torrebesses

 

Consulta les bases del concurs: BASES DEL CONCURS (En PDF)

Les fotografies es podran presentar fins el dia 7 de maig de 2018 al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca (durant el nostre horari habitual), a l’Ajuntament de Torrebesses i a les botigues Fotollum.

La data de l’acte de lliurement dels premis serà el dia 12 de maig de 2018 a les 18.00 h al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses. S’aprofitarà l’avinentesa per inaugurar l’exposició amb les millors fotografies del concurs.

Exposició “Diàleg amb les pedres” de Goretti Pascual

A partir de diumenge 18 de març fins al 28 de abril de 2018 podreu veure l’exposició “Diàleg amb les pedres” de Goretti Pascual al Centre d’Interpretació de a Pedra Seca, en el nostre horari habitual.

L’exposició té com a objectiu descontextualitzar la pedra dels llocs habituals i tractar-la com un fet artístic. L’obra generada està enmig del paisatge i dels objectes que hi podem relacionar per crear una emoció determinada. Les produccions acostumen a tenir un caràcter efímer, tot i que no sempre és així.

Per tant no parlem d’un treball de tipus tècnic, és a dir tota la part històrica, social, antropològica i constructiva de les edificacions de pedra seca està prou documentada i catalogada. És més aviat extreure aspectes estètics que suggereixen l’observació d’aquests murs i també crear una sensibilitat artística en vers a elements que conformen l’activitat quotidiana.

Goretti Pascual, natural de Lleida, forma part del col·lectiu G-PRINT del TPK de l’Hospitalet. El seu treball es fonamenta en el camp de l’experimentació contemporània entorn a les possibilitats del gravat, majoritàriament tècniques mixtes.

Primer Congrés de Pedra Seca a les Terres de Lleida

Els dies 23 i 24 de març es celebrarà el primer Congrés de Pedra Seca a les Terres de Lleida, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, amb l’objectiu de fer aflorar l’estudi, la protecció i la preservació de la tècnica i les construccions de pedra seca, un dels elements patrimonials més destacats del nostre territori.

 

L’organització d’aquest Congrés és possible gràcies a l’impuls de l’IEI i a la col·laboració dels centres d’estudis de les comarques del Segrià, de les Garrigues, de la Segarra, de la Llitera, el Centre d’Interpretació de la pedra seca de Torrebesses, l’Agrupació Cultural Femosa, el Grup de Recerques de les Terres de Ponent i la Fundació del Món Rural.

La informació sobre el programa, la inscripció i la presentació de propostes de comunicació la podeu trobar a la web pedrasecalleida.cat

Aljub del Ribot (Torrebesses)

 

 

 

 

Exposició “Somnis”

Inaugurada el 20 de gener de 2018, durant la festa major d’hivern de Torrebesses, Somnis de Glòria Vidal és una exposició elaborada sobre paper amb tècnica mixta: acrílics, aquarel·les, llapis de colors, retoladors, collage, monotip, grafit.

Podeu visitar-la al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca fins a finals de febrer.

 

Allotjaments en cabanes de volta?

Un nou ús per les construccions de Pedra Seca del Segrià Sec

El passat dijous sis de juliol, al centre d’interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses, es celebrà una jornada relacionada amb la possibilitat de realitzar experiències d’allotjament en construccions de pedra seca. La jornada s’engloba dins del cicle de jornades que organitza la Comunitat de municipis del Segrià Sec, amb la col·laboració de l’Associació Leader de Ponent, per tal d’abordar temàtiques que fomentin el desenvolupament local i econòmic del Segrià Sec.

La jornada comptà amb les intervencions de Lluís Carsí (Avinyonet del Penedès) i Susana Gómez (Deltebre), responsables de Barraca entre vinyes i de La Barraca de Salvador respectivament. Els dos projectes aposten per la recuperació del patrimoni arquitectònic popular d’ús agrícola, un patrimoni caigut en el desús amb l’arribada de la mecanització al camp. Així doncs, els dos projectes han incorporat aquests elements arquitectònics com una experiència innovadora dins de l’ampli ventall d’activitats turístiques del seu territori. L’enoturisme en el cas del Penedès i el turisme rural sostenible al Delta de l’Ebre.

L’objectiu de la jornada era promocionar la possibilitat d’emular experiències similars al Segrià Sec. Un territori amb nombroses construccions de pedra seca que es podrien utilitzar com allotjaments per tal de proporcionar als visitants una experiència innovadora dins de l’ampli ventall de l’oferta oleoturística que es podria desenvolupar al territori. Per aquest motiu, es va concloure la jornada amb la ponència de Juanjo Pérez, consultor en desenvolupament econòmic de l’empresa DEL Consultors, que va explicar al públic com realitzar un estudi de viabilitat econòmica d’una experiència d’allotjament rural.

Els ponents van destacar la importància de crear la xarxa i les sinergies necessàries per tal que projectes com aquest puguin tirar endavant dins d’un marc general centrat en l’oleoturisme. Cal que els diferents actors del territori creguin amb el potencial dels recursos que tenen a disposició, i uneixin esforços per tal d’extreure’n el màxim rendiment possible aconseguint augmentar el valor afegit de l’oli d’oliva verge extra que es produeix al territori.

IMG_0383reduit

Fotografia de la jornada d’experiències d’allotjament en construccions de Pedra Seca. Innovem?

IMG_0384reduit

Intervencions de Susana Góme i Lluís Carsí

IMG_0386reduit

Intervenció de Juanjo Pérez realitzant un estudi de viabilitat econòmica d’una experiència d’allotjament rural

ELS PAISATGES DE PEDRA SECA I ELS MÈTODES CONSTRUCTIUS

Els dies 1,2,8 i 9 de juliol al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca i al Centre de l’Oli de Catalunya de la Granadella es realitzarà un curs que porta per títol ELS PAISATGES DE PEDRA SECA I ELS MÈTODES CONSTRUCTIUS. Es durà a terme amb el suport de la Universitat d’Estiu de la UDL i l’impartiran diversos professors i ponents coneixedors de la matèria. Només hi ha 30 places i podeu fer les inscripcions:

  • De forma presencial a l’Oficina de la Universitat d’Estiu C/ Jaume II, 71
  • Per telèfon: 973 70 33 90
  • Per correu electrònic: estiu@estiu.udl.cat Envieu-nos la butlleta de matrícula disponible a http://estiu.udl.cat

Les inscripcions es podran fer fins esgotar les places.

Podeu consultar la informació del curs aquí Els paisatges de Pedra Seca i els mètodes constructius. Per a més informació o aclariment podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a:

  • Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya. Plaça de la Independència, 1 25177 La Granadella                        Tel: 973 094 101  A/e: info@culturadeloli.cat
  • Centre d’Interpretació de la Pedra Seca Plaça Vileta, 9-10 25176 Torrebesses                                                    Tel: 646.322.000 A/e: centrepedraseca@gmail.com